svētdiena, 2018. gada 18. marts

Mazākuma diktatūrai - nē!


 Raksts publicēts "Bauskas Dzīvē" 2018.gada 13.martā

Pēdējā  laikā daudzos plašzaziņas līdzekļos ar apskaužamu regularitāti parādās raksti tā saucamās Stambulas konvencijas un citu modernās pasaules „vērtību” atbalstam.
Pati Stambulas konvencija iestājoties pret vardarbību  uz bērniem un sievietēm. It kā jau pareizi, taču es uzskatu, ka publiskajā vidē šīs konvencijas atbalstītāji cenšas noslēpt Trojas zirgu – perversā sociāla dzimuma jēdziena uzspiešanu šo konvenciju parakstījušām valstīm. Vienkāršoti runājot, no rīta es varu izbraukt no mājām kā vīrietis, bet jau pusdienlaikā iedomāties, ka esmu sieviete un doties uz sieviešu tualeti. Pioniervalsts šai ziņā ir Zviedrija, kur rigsdāgā reāli apsprieda priekšlikumu par pisuāru likvidēšanu  vīriešu tualetēs.
 Jo sevišķi aktīvi šo „vērtību” popularizēšanā uzdarbojas grupa Latvijas evanģēliski luteriskās baznīcas (LELB) mācītāju un teologu. Tieši kā labākajos padomijas gados tiek sacerētas atbalsta vēstules Jurim Rubenim un citiem LELB šķeltniekiem. Nesen interneta vietne Delfi nopublicēja 14 mācītāju un vienas evanģēlistes aicinājumu visiem LELB piederīgajiem meklēt baznīcas atjaunošanas un dziedināšanas ceļus. Lūk dažas viņu „atziņas”: Baznīca ir sabiedrības spogulis – to veido sabiedrība un tā kalpo sabiedrībai. Viena no Zviedrijas bīskapēm to ir uztvērusi ļoti „mūsdienīgi”, atvēlot kristiešu baznīcā vietu islāma sludināšanai.
Bībele gan saka ko citu: baznīca ir Kristus miesa un baznīcā nedrīkst skanēt citas mācības kā vien evaņģēlija sludināšana.  Tas, manuprāt, lieliski izdodas LELB  arhibīskapam Jānim Vanagam pretstatā J.Cālītim, J.Rubenim, D.Balodei un citiem LELB „reformātoriem”.
Vēl no raksta: Dieva mīlestība ir nediskriminējoša un attiecas uz absolūti ikvienu cilvēku pasaulē. Pareizi, bet Kristus teica laulības pārkāpējai: „Ej un negrēko vairs!”, nevis: „turpini grēkot”, kā Bībeles revidenti cenšas mums to uzspiest.
Vēl viena raksta atziņa: ”Vērtētāju un tiesātāju lomu ir uzņēmušies cilvēki, kuriem, mūsuprāt, ir deformēta izpratne par evanģēliju un kristietības būtību”.
Taču es domāju, ka šo frāzi raksta autoriem vajadzētu visvairāk attiecināt tieši pašiem uz sevi, nevis pierakstīt LELB vadībai, pārējiem mācītājiem un vairumam luterāņu.
Mazākumam nomaldījošos avju ganu, manuprāt,  nav tiesību izmantot viņu ietekmē esošos plašsaziņas līdzekļus, lai jauktu prātus mazāk zinošiem cilvēkiem, jo sevišķi kristiešiem. Mans ieteikums viņiem - vairāk lasiet Bībeli un mazāk jaunāko laiku teologu darbus.
Varu tikai novēlēt savai Baznīcai ar Dieva palīdzību tikt galā ar krīzi. Recepte ir ļoti labi zināma - sludināt tīru evanģēliju vienkāršiem vārdiem, lai tas ir visiem saprotams, un tad paļauties, ka Dievs darīs savu darbu.

Aivars Punka, luterānis

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru